Het is mogelijk dat een complex project uit meerdere deelprojecten bestaat, waarbij de overheid die in eerste administratieve aanleg bevoegd is om de omgevingsvergunning voor deze deelprojecten af te leveren, niet dezelfde overheid is.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij de inrichting van een stadsbuurt waar ook een gewestweg moet worden ingericht of werken noodzakelijk zijn aan een waterweg die de Vlaamse overheid beheert.
Zijn meerdere overheden bevoegd voor het vaststellen van het voorkeursbesluit, zijn er twee mogelijke opties:
1) De betrokken overheden wijzen in onderling overleg de bevoegde overheid aan die het voorkeursbesluit zal vaststellen.
Per voorkeurbesluit kan er immers maar één bevoegde overheid optreden, wat impliceert dat sommige overheden voor bepaalde onderdelen van het te nemen voorkeurbesluit hun beslissingsbevoegdheid vrijwillig zullen overdragen, al dan niet gekoppeld aan voorwaarden.
Er wordt dus niet uitgegaan van het principe dat, eens het voorkeursbesluit een deelproject omvat waarvoor de Vlaamse Regering de bevoegde overheid is (omdat er sprake is van een “Vlaams project”) en een deelproject waarvoor de gemeenteraad de bevoegde overheid is (omdat er sprake is van een project waarvoor het college van burgemeester en schepenen de omgevingsvergunning moet afleveren) dat dit project dan automatisch door het Vlaamse niveau wordt getrokken.
- Hoe en wanneer wordt de uniek bevoegde overheid aangewezen?
De betrokken overheden wijzen uiterlijk op het moment waarop het ontwerp van voorkeursbesluit wordt vastgesteld de bevoegde overheid aan.
Deze aanwijzing moet schriftelijk gebeuren.
- Afspraken en voorwaarden die gepaard gaan met de aanwijzing van de bevoegde overheid
Het feit dat de betrokken overheden in onderling overleg de bevoegde overheid zullen moeten aanwijzen, zorgt ervoor dat de verschillende overheden tijdens het proces hun bezorgdheden zullen inbrengen en constructief meewerken en participeren.
Bepaalde bezorgdheden kunnen voor een overheid die bevoegd is op basis van de bevoegdheidsregeling voor de omgevingsvergunning dermate belangrijk worden geacht, dat deze overheid het vaststellen van het voorkeursbesluit slechts onder bepaalde voorwaarden wil overlaten aan een andere overheid. Het kan ook voorvallen dat deze overheid de bevoegdheid voor het vaststellen van het voorkeursbesluit wil overlaten mits er bepaalde afspraken zijn rond het deelproject, de uitvoering ervan, de financiering, …
Dergelijke voorwaarden en afspraken zullen schriftelijk moeten worden vastgelegd en uiterlijk op het moment waarop het ontwerp van voorkeursbesluit wordt vastgesteld.
2) De betrokken overheden raken het niet eens over welke overheid het voorkeursbesluit zal vaststellen
In dit geval zal men moeten nagaan of het haalbaar en zinvol is om een complex project op te splitsen in afzonderlijke deelprojecten, rekening houdend met de voor het complexe project geformuleerde doelstelling en problematiek.
Bij gebrek aan consensus over de concrete bevoegdheidsaanwijzing, zullen noodgedwongen de sectorale procedures moeten worden gevolgd (zoals het geval is bij projecten die niet als ‘complexe projecten’ beschouwd worden).
Let op!
De regelgeving laat ook toe dat de bevoegdheid wordt gedelegeerd naar een ander bestuursniveau. Het delegatiebesluit wordt dan opgenomen in het ontwerp van voorkeursbesluit, na schriftelijke instemming van de betrokken bestuursniveaus. Het delegatiebesluit bevat een motivering voor de delegatie van de bevoegdheid.